ПРОЧИТАЈ ПРОСКИТАЈ

OТВОРЕНА ВРАТА ШКОЛЕ

Међународни дан борбе против расизма – 21. март

,,Расизам одваја групе људи на основу њихове расе, са намером сагледавања једне расе као важније и боље од других. Веровање да су особине и карактер појединаца повезани са њиховом расом, није обавезно расизам, јер то не значи да се једна раса сматра бољом од других. Чим постоји веровање да је једна раса супериорна над осталим расама, такво понашање се може назвати расизмом. Давање или одузимање привилегија на основу расе се зове расна дискриминација.“ (Википедија)
Кроз историју, најизаженији је био у Јужној Африци (апартхејд) и Америци.
Апартхејд је био социјални систем спровођен у Јужноафричкој Републици током 20. века по коме су се људи према: пореклу, изгледу и обичајима класификовали на ,,беле“, ,,црне“ и ,,шарене“ (,,азијати“). Сва права је уживала је једино мањинска ,,бела“ класа. Остали су били бића другог реда. Законом од 1949. су били забрањени мешовити бракови, а законима из 1954. и 1955. је не – белцима био забрањен приступ у зоне резервисане за белце (делови градова, ресторани, превозна средства…).Ти закони су још више ограничили права црних Африканаца на поседовање земљишта, проширујући контролу беле мањине над скоро 80% Јужноафричке Републике.

Нелсон Мендела

Према статистичким подацима, сваки обојени становник Јужноафричке Републике: просечно је хапшен и саслушаван једном годишње, сваки без права гласа, неписмен сваки други, сваки пети без запослења, сваки други црни дечак је умирао пре своје десете године.
Највећи борац против апартхејда био је Нелсон Мандела. Након укидања апартхејда, био је први црни председник Јужноафричке Републике.

Кју Клукс Клан

У Америци је крајем 19. века постојао велики покрет Кју Клукс Клан (ККК), који је заговарао расну супериорност белаца. Служили су се методама насиља и застрашивања.  Америчке црнце и друге националне групе су стављали на ,,црне листе“ са циљем да их малтретирају и убијају. Размере бруталности припадника покрета Кју Клукс Клан ни до данас нису познате.

Највећи борац за равноправност афроамеричких црнаца у Америци био је Мартин Лутер Кинг.

Мартин Лутер Кинг

Мартин Лутер Кинг

Повод за обележавање Међународног дана борбе против расизма је догађај од 21. 3. 1960. Тог дана је у Шарпвилу (Јужна Африка) полиција убила 69 – оро људи, који су мирно протествовали против закона о исправама.
Закони о равноправности свих раса су донети. Живот нас опомиње да се, на жалост, они у многим крајевима света још увек не поштују.
И овог 21. марта шаљемо поруку широм света да у својим различитостима желимо и морамо да будемо једнаки.

Постави коментар

Information

This entry was posted on 21/03/2016 by in Активности, Занимљивости and tagged , .

Кретање

Архиве

Категорије

Статистике блога

  • 187.366 hits

Join 32 other subscribers